Polen - lørdag den 26. marts 2016


Krakow

Tilbage

Lørdag morgen kom Mikal til morgenmad i vores camper. Vi havde bedt ham tage lidt morgenbrød med og han supplerede med en del gaver i form af mayonnaise , sennep, peberrodscreme og rødbede relish. Alt sammen noget de spiser til ostemaden om morgenen. Så nu har vi haft udenlandske gæster i camperen.

Mikal kørte os rundt et par timer omkring Krakow. Vi startede med at se et fort. Dem skulle der være 100 stykker af omkring Krakow. Det lyder vildt. Så besøgte vi et par kirker. Den ene var ret ny, virkelig flot. Den anden lå sammen med et kloster.

I den første kirke fik vi velsignet vores mad til påskefrokosten. Det er en stor tradition i Polen. Så alle kom til kirkerne med en kurv, hvor man har lagt lidt af den mad, man skal have til påske. Mikal havde en kurv med – og en ekstra til Marie, så hun også kunne få velsignet vores mad. Foran kirken vrimlede det med folk med kurve. En præst stod med regnfrakke på og når bordet foran ham var fyldt med kurve, velsignede han kurvene med et stænk vand og der blev bedt en kort bøn. Så myldrede folk afsted med kurvene igen.

Næste stop var saltminen i byen Wielizcka. Vejret var ikke rigtig med os og da vi nåede frem, var der en lang kø, så vi valgte at springe saltminen over. I stedet var der bygget et nyt monument, hvor saltvand dryppede ned over nogle grene, der udgjorde nogle meget høje vægge. Jeg fandt ikke helt ud af, hvad de ønskede at symbolisere med monumentet – men imponerende var det. Saltminen har vi til gode en anden gang.

Mikal viste os i stedet et kloster i byen Tyniec. Her var der også travlhed med kurvene, der skulle velsignes i kirken. Klostret havde en butik og Mikal ville, at vi skulle smage en speciel bryg, lavet af mørkt brød. Brygget (kvass) var uden alkohol men smagte som godt mørkt øl. Mikal fortalte, at det var en populær drik i Rusland. Alex fik straks lyst til at lede efter en opskrift og prøve den af…

Vi sluttede turen af i Krakow tæt på slottet, hvor vi inviterede på lidt frokost på en italiensk restaurant. Mange spisesteder var lukket, så vi måtte ”nøjes”. Vi tog afsked med Mikal, der skulle hjem og hvile sig. Han skulle nemlig i kirke kl. 21:00 til en lang gudstjeneste, der varede 5 timer med sang, musik, bønner og levende lys. Derefter havde Mikal inviteret vennerne hjem på morgenmad. Vi var også inviteret, men vi synes, at det var lidt lang tid, når vi ikke forstod sproget (nattesøvnen var nok også mere kærkommen ).

Inden vi tog tilbage til vores camper, besøgte vi et par ølsteder. Alex fandt først et spændende lille sted med belgiske øl. Da vi havde smagt et par øl dér, forlod vi stedet, for straks at konstatere, at det sted, som vi egentlig gik efter – lå lige på den anden side af gaden. Her stak vi hovedet ind til mange fadølshaner og et meget spændende ølkort. Men vi kunne ikke have mere og defilerede hjemad.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19